neděle 30. dubna 2017

Donaufestival #13 (28.04.2017 Krems an der Donau, AT)




V pátek byl v dolnorakouském Kremsu zahájen 13. ročník Donaufestivalu, který letos pod vedením nového uměleckého ředitele Thomase Edlingera provází slogan „Du steckst mich an“ (You infect me / You enthuse me / You make me sick).
Přestože po úvodním, víceméně oficiálním nezahájení a nově zavedených registracích na kapacitně omezená představení docházelo ke zbytečně zmatečným situacím, nelze k jeho pestrému programu, oproti předchozím létům, nic vytknout. Naopak, časově našlápnuté koncerty a performace nevytvářejí "hluchá" místa mezi jednotlivými akcemi a nově můžete navštívit Theory & Talks a utajené Stockholm Syndrome.
O první nezapomenutelný zážitek se ve Forum Frohner postarala původem z Dominikánské republiky v Berlíně žijící choreografka a tanečnice Ligia Lewis, odkrývající za doprovodu dvojice performerů (Jonathan Gonzalez, Thami Hector Manekehla) prostřední část triptychu Blue-Red-White "Minor Matter", zaměřenou na menšiny a emoce mezi láskou a vztekem. Pro mě bezpochyb nejsilnějších magnetem úvodního dne bylo vystoupení v sousedním Minoritenkirche, kam z Kolína nad Rýnem dorazil představit své aktuální album Narkopop spolumajitel minimal-techno labelu Kompakt Wolfgang Voigt alias GAS. Nacpaný kostel ze 13. století, doplněný z poloviny o židle, hovoří naprosto jasně.
Jednou z letošních novinek je projekt Stockholm Syndrome, o jehož místě a vystupujících se dozvíte až po úspěšné on-line rezervaci a příchodu na utajené místo. Tím pátečním byla jídelna Parkhotelu a brooklynský bubeník Greg Fox (Guardian Alien, Zs), experimentální pecka s nechtěným "workshopovým" prvkem.
Hlavní část večera se pak už situovala pouze do Messegeände, střídající (kromě instalací) prostory Stadsaalu a Halle2. Queer komunitu a do elektronických koláží zakomponované zkoumání latinskoamerických kultur naservíroval (a) Elysia Crampton (E+E), berlínskou klubovou scénu zase reprezentovali producent a jeden z tvůrců Janus Clubu James Whipple aka M.A.S.H a japonské gothic noise duo group A, nepřekvapující jen svým vizuálním maskováním. Před tímto nepřéhlednutelným zjevením se ještě zavzpomínalo na "zlaté" novovlnné časy, kdy v anglických hitparádách bodovaly "art-schoolové" hity Scritti Pollitti, které před čtyřiceti lety založil velšský songwriter Green Gartside.
Takže v krátkosti - skvělý úvod do "nového" Donaufestivalu, jehož sobotní, tedy den druhý, doprovázel už "bohužel"nadpis SOLD OUT. A vy se divíte?!

Ligia Lewis

Greg Fox


Elysia Crampton


Scritti Pollitti


M.E.S.H.


Tommi Tokyo (group A)

Sayka Botanic (group A)



Žádné komentáře: