neděle 14. května 2017

Der Himmel über Berlin, Edith, Illegal Illusion, Vessele (12.05.2017 Velbloud Č. Budějovice)




Když jsem tento týden v programu českobudějovického klubu Velbloud zachytil titul Der Himmel über Berlin, vybavilo se mi jen třecet let staré drama Wima Wenderse a naprosto nereálná myšlenka, že tenhle Němčour dorazí do "nekulturních" Budějc  představit svůj "nejnovější" snímek. Bohužel, místo Damiela, Cassiela a Marion přijely "jenom" čtyři kapely a zhruba třicet platících diváků. Zkrátka, Budějce.
Jako první vystoupila "rodinná" alt-soul kapelka Vessele z nedaleké Volyně. Nevím zda-li šlo jen o tamní kopec s léčivými obklady mistra Priessnitze, ale jejich léčebný výkon, odkojený čerstvou šumavskou vodou a vzduchem, tvořil zázraky nemalé. Následující návštěvníky ohlušující sonic rock band Illegal Illusion zase nepřijel ze severomoravské Bíliny jen pozdravit svých pár kámošů, ale ukázat, jak hrají kapely světových rozměrů. Třeba jako Manes.
Mezinárodní účast v pátek (nebo už byla sobota?) načala dance- tänzerin Patricie Palmer z drážďanských Bruch a Lasse Raeinstroem, která se střepinami undergroundového sdružení Jiřikovo vidění vymetli coby Edith svým pocoreovým způsobem snad všechny post-rockový pavučny, co kdy Velbloud slyšel. Závěr, resp. hlavní "hvězdy" Der Himmel über Berlin, jak už asi chápete, nelétají nad Berlínem, ale na své budějcko-pražské turné vyrazili z italského Terstu představit část obsahu z v březnu vydaného třetího alba Amnesia (300 digipaků). Pro mě osobně zatím jejich "nejoriginálnější" nahrávka, realizovaná tentokrát skrz francouzské Unknown Pleasures Records (Black Egg). Takže pokud se zbavím zastíracích klišé, pak post-punkovou inspiraci nepřináší jen samotný label, ale třeba i coververze Dead Soul (b-strana singlu Licht und Blindheit, resp. Atmosphere, 3/1980 Sordide Sentimental) od Joy Division, která v budějckém podzemí "dohlížela" na jejich největší "hity" z předchozích nahrávek (LP1 - Memories Never Fade 12/2012, LP2 - Shadowdancers 9/2014, EP Emesys 11/2015).
Opomenu-li návštěvnost, tedy tzv. budějcký syndrom, který už mimochodem baví až na dalekém Islandu, pak určitě v hodnocení pod devadesát procent nejdu. Skvělý prodloužený večer (tuším že snad do tří?!), který si Budějce ani nezaslouží.

Der Himmel über Berlin (Velbloud Music Bar 12.05.2017)
The Chosen Ones, Sweet Dancing Butterfly, Black Dress (LP2), Alone In My Room (LP2), Dead Soul (Joy Division), Kafka Motel (EP Emesys), Poison On Your Tongue, My Rubber Queen, Cold Fever, Eaten Up
 

Der Himmel über Berlin


Illegal Illusion

Edith (PP)



Vessele


TV (DHÜB)






Žádné komentáře: