sobota 26. července 2014

Díra u Hanušovic (režie Miroslav Krobot, EVOLUTION)



Jednou je to díra ve střeše, potom třeba hlavní hrdinky Maruny (Tatiana Vilhelmová), ale vždy coby základ názvu celovečerního debutu "dejvického" režiséra Miroslava Krobota Díra u Hanušovic. Společně se svým bývalým spolužákem a dnes psychologem Lubomírem Smékalem oprášili rodné Jesenicko a vytvořili jeden z dalších reálných obrazů současného venkova. Pro Pražáky možná komedie s prvky černého humoru, která ne že by si z nářečí a tamního života přímo utahovala, ale po sociálních tématech Bohdany Slámy, popř. Jiřího Vejdělka, působí už značně okoukaně. Jde jen o jiné místo (Vikantice), jiné lidi, ale jinak hodně podobné problémy, resp. zoufalství. V současné době bohužel stále narůstající.
V úvodu díváky do téhle díry stahuje jistá natěšenost na "srandovní" herce z Dejvického divadla, která však především v druhé polovině stominutového snímku téměř vyprchá. Komických čísel si tedy "prodejvický" divák užije dostatek (např. scénou stojícího tria Čermák, Novotný a Babčáková v trenkách jsem se prosmál na vlastní vrchol Smile-Top10), ale vleklé situace a v hercích až příliš viditelné kamenné grimasy oživující na plátně samotného režiséra Krobota, spíše této černohumorné nadsázce s prvky absurdní trapnosti nenapomáhají.
Na prvotinu nadprůměr, pro filmového fanouška povinnost. Pro ostatní doporučení s odkazem na první ročník Slavonice Festu, kde Díru u Hanušovic (Evolution Films) uvedou už v úterý 29. července.

Žádné komentáře: