neděle 8. června 2014

Koncert pro šumavskou divočinu (podruhé) - Hospoda pod Kapličkou v Nahořanech (7.6.2014 naposled)



Téměř pětistovka návštěvníků přijela včera do nahořanské Hospody pod Kapličkou podpořit druhý ze série Koncertů pro šumavskou divočinu, jejichž cílem je informovat veřejnost o skutečném stavu přírody na Šumavě, kterou někteří politici vč. naší nejvyšší (nebo nejtežší?) hlavy státu upravují ku prospěchu nejen tamních businessmenů.
V úvodu večera proběhla veřejná předkoncertní diskuse na téma budoucnos NP Šumava, kam organizátoři akce (pro zkrácení uváděno bez titulů) v čele s Milanem Trachtou (ČRo Radio Wave, Lahar) a asi nejmediálnější tváří Hnutí DUHA Jaromírem Bláhou přizvali Hanu Šantrůčkovou (Katedra biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích), Franze Leibla (ředitel Národního parku Bavorský les) a starosty obcí Libora Pospíšila (Prášily) a Zbyňka Klose (Kubova Huť). Po zhruba devadesátiminutové rozpravě se většina publika přesunula z pro koncerty upravené stodoly přes dvůr do bývalé stáje za texty šumavských autorů Karla Klostermanna a Josefa Váchala, čtených hercem Vladimírem Javorským a prokládaných společnou prezentací tvorby akordeonisty a kreslíře Mirka Kemela

Následující zhruba padesátiminutová střídání obou "stejdží" pak nabídla vystoupení kapel, ze kterých se v případě této benefiční akce (podporující činnost Hnutí DUHA) nesluší snad nikoho upřednostňovat. Takže jenom pro úplnost - Traband, Walden, Please The Trees (s ukázkami z chystaného a asi jejich doposud nejsilnějšího, v pořadí již čtvrtého alba),  WWW + Pavel Fajt, Tři čutory a Jiří Umlauf sólově, aneb jeho Houpací koně (singly a LP Everest 2013, Hotel Palace 2010) v akustických verzích.
Termím třetího Koncertu pro šumavskou divočinu je sice v očekávání, ale z důvodů uzavření Hospody pod Kapličkou (facebooková odpověď na otázku PROČ? - Lukáš Hadrava, dosavadní provozovatel:  "páč někteří jedinci na této planetě, kteří to nepotřebují, jsou nenasytní a vždy dosáhnou pomocí různých pák svých fiktivních cílů") jej pravděpodobně již s tímto impozantním místem nespojíte. Prozatím se aspoň můžete seznámit s čerstvě vzniklou platformou Šumava domovem, představenou jejími tvůrci právě včera v Nahořanech.  

Vladimír Javorský
Mirek Kemel
Traband
Please The Trees
Jiří Imlauf
NEMLČTE

1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

a takhle to máme na Hluboké přímo od starosty, resp. senátora JIRSY (str. 13)

http://obcan.hluboka.cz/images/zpravodaj/2014-05-hlubocky-zpravodaj.pdf