neděle 2. března 2014

Savages + A Dead Forest Index (28.02.2014 Rock Café, PRAHA)




Společně s Bunkrem patřilo Rock Café počátkem 90. let mezi "rokáče", kam kdo nedorazil (aspoň pro křiváka, nebo CéDo), patřil mezi burany. A protože Miloš Skalka na pátek upřednostňoval spíš pankáče co umí hrát (Simple Minds) před těma ostatníma a navíc si nejraději zaznamenávám akce, kde si hvězdy večerů nepřejí býti fotografovány (nebo s max. omezením na první 3 písničky, než se jim rozmažou třeba stíny), spojil jsem výše uvedené a vyrazil do hlavního města. Zatímco klub z Petrského náměstí zmizel ještě dřív než se stačili narodit dnešní návštěvníci toho druhého, dorazil jsem z naší vsi do Prahy, tedy do Rock Café. Spolu se mnou i velmi početné publikum, australská předkapela A Dead Forest Index a londýnské женщины Savages, loňské seKUNDAntky triperského tria Portishead.
Návrat to byl veliký a jestli si někdo pochvaloval jejich na Mercury Music Prize 2013 nominovaný debut Silence Yourself (Matador Records), pak musel tento dojem vynásobit čtyřmi (Jehnny - zp, Gemma - kyt, Ayse - bas, Fay - bicí). Hodinová smršť (zvolněná snad jen "klidovkou" Strife) znamenitě "zkreslených" skladeb z uvedeného alba, dvě ukázky z chystaného EP (I Need Something New, Fuckers, PS: škoda že nedošlo na předělávku Dream Baby Dream) a včele tahounka večera Camille Berthomier (alias Jehny Beth). Mix 80's disco-sekretářky a amerických Suicide, varující v nekonečné Fuckers před předtvářkou a zmrdama, jako jsem třeba já. Ale možná že zrovna já měl před sebou tu zmiňovanou kundu, hrající na obě strany. Každopádně ale skvěle, jako zbytek toho "její" cunt-bandu. Pogeři pogovali, blogeři blogovali a kozy mě příjemně olizovaly. Tak co víc si přát. Snad jen aby úvodní sourozenecké duo A Dead Forest Index (bicí, kyt+zp) už své temně melancholické melodie rozdrápané vokálním neklidem konečně dostali na oficiální album. Předloňské EP Antique, zastoupené v Praze pouze skladbou Distance, je už celkem "ohrané". Všech sedm novinek si to už určitě zaslouží.

Savages 90% (skryté Intro, Shut Up, Flying To Berlin, City's Full, I Am Here, I Need Something New, Strife, Waiting For A Sing, She Will, Husbands, No Face, Hit Me, Fuckers)

A Dead Forest Index 85% (Anne Boleyn, No Paths, Tide Walks, Ringing Sidereal, In Greyness The Water, Summit Down, Distance, Cast Of Lines)

       

Jehnny Beth
Gemma Thompson
Ayse Hassan
Fay Milton
Camille Berthomier
Adam Sherry
Sam Sherry
      

Žádné komentáře: