sobota 10. listopadu 2012

Retro-komunismus

„Chce to změnu“, hlásala nepřesvědčivě Hubertova ODS před uplynulými volbami. Budiž ZMĚNA.
Po pro „pravici“ naprosto krutých výsledcích se vlády ujala „levá“ ČSSD, pečetící mj. své jihočeské vítězství s KSČM.  A tak po třiadvaceti letech máme zpět stranu, spojovanou s předlistopadovým „komunismem“, zastoupenou v Českých Budějovicích Václavem Kučerou (resort životní prostředí, ex-StB), Tomášem Vytiskou (neuvolněný radní) a novou krajskou radní pro školství a kulturu Vítězslavou Baborovou. A právě poslední jmenovaná se stala předmětem petiční akce, iniciované pětařicetiletým středoškolským učitelem z Třeboně (- r. 1989 = 12 let, Martin Rosocha). Co mi však na celé této anti-komunistické represi nesedí je fakt, že dnes, den po zvolení touží už více jak dva tisíce podepsaných po odstoupení političky, jejíž pracovní výsledky nemohl zatím nikdo hodnotit. Nebo jde „pouze“ o xenofobní  akt, kde rozdoduje barva strany? Těžko říci. Každopádně mezi podepsanými najdeme i dříve velice aktivní členy SSM, tzv. obraceče kabátů, kteří by už asi další převlékání do retro-komunistických modelů neustáli.

1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Je podle vás protest třeboňských studentů oprávněný? Šli byste demonstrovat? (Českobudějovický deník - anketa)

Považujeme-li současný systém za demokratický, pak samozdřejmě má každý právo se svobodně vyjádřit. Takže petice i stávka jedoznačně ANO.
Na druhé straně by si však stávkující a petici podepisijící jednotlivci měli také připustit skutečnost, že KSČM je stranou legální, která ač v uplynulých volbách posílila především díky Hubertově ODS, získala všechna tři krajská křesla právě demokratickým způsobem. Navíc založit petici proti nové radní pro školství a kulturu Vítězslavu Baborovou den před jejím zvolením do funkce, mi připadá minimálně podezřelé. Nebo jde o „preventivní“ xenofobii, kde rozhoduje barva astrany a obava některých naprosto zbytečných škol?
Takže stávky se samozdřejmě zúčastním, ale až v okamžiku, kdy si budu jistý nesprávnými kroky (pracovními výsledky) výše zmíněné. Ty však zatím díky mediálně-petičnímu tlaku nestačila veřejnosti představit.