pondělí 7. května 2012

RESPEKT #19 – Mafiánská strana na stránkách 15 a 16


Dnešní devatenácté číslo týdeníku RESPEKT přináší na stranách 15 a 16 velice zajímavý komentář Marka Švehly, doplněný o neméně trefnou kresbu výtvarníka Pavla Reisenauera



Mafiánská strana
Případ Dlouhý posouvá ODS do vyšších sfér


Když před třemi lety vystoupil tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek a v projevu přiznal, že jeho strana je v moci „kmotrů“, vypadalo to nadějně. Mnozí řadoví členové ODS to vzali jako povzbuzení a šanci, že lokální mafiáni přece jen nejsou všemocní. Pak se povedlo Topolánkovu nástupci Petru Nečasovi vymanévrovat z pražského magistrátu dvojici Bém-Janoušek a optimisté mluvili o kýžené očistě občanských demokratů. Minulý týden nám ale zase připomněl, že je třeba zůstat nohama na zemi. Nejnovější informace publikované o Pavlu Dlouhém z Hluboké dávají najevo, že kmotrovství jako systém politiky ODS žije dál.

Muž, který se vyzná
Deník MF DNES se dostal k výpisu z bankovního účtu Dlouhého manželky. Z něho vyplývá, že na něj od roku 2007 přišlo 45 milionů korun, přičemž velká část té sumy (19 milionů) odešla z Rybářství Třeboň. Právě tento podnik by přitom mohl sloužit za modelový příklad toho, jak se v Česku může politicko-byrokratická mafie dostávat k penězům. Rybářství Třeboň má nejasné vlastníky a přitom dostává od státu dotace, jež se za poslední roky zhruba shodují s částkou, která doputovala na účty rodiny Dlouhých. Je to také jeden z podniků, kde Dlouhý sedí se vedení, k vlastnění akcií se však dosud nehlásil.

Když před třemi lety dávali novináři dohromady seznam Topolánkových kmotrů, Dlouhý se v něm objevil na jednom z čelných míst. Do politiky vstoupil na začátku devadesátých let s výbornými kontakty uvnitř vlivné zemědělské lobby. Dokázal zřejmě vydělat na skupování restitučních nároků na zemědělskou půdu a ty pak pomocí svých známostí směnit za lukrativní stavební parcely. Díky své šikovnosti a vystrašenosti lidí kolem se pak postupně dostal do pozice člověka, bez něhož nepadne jediné důležité politické rozhodnutí v Českých Budějovicích a okolí. Dlouhý zřejmě není nijak zvlášť bohatý (ostatně i oněch 45 milionů není nijak závratná suma) ani nemá formální moc. Ve spletité klientelistické síti, v níž jižní Čechy uvízly, ale jako by se bez jeho souhlasu nic neobešlo. Tak to aspoň spousta vlivných lidí vidí (například ministři zemědělství) a Dlouhý nemá o jejich přízeň nouzi.

Už roky přitom panuje podezření, že Dlouhý korumpuje úřady, policii či soudy (proto justice přesouvá soudní řízení s lidmi z okruhu Dlouhého do jiných krajů), zneužívá dotací, účastí v podvodech s černými dušemi ovládl jihočeskou ODS a získal tím přístup k dalším pozicím, vlivu veřejným zakázkám.

Něco dělat
Pořád ale chyběly jasnější stopy, jak Dlouhý inkasuje peníze. Ty jsme teď díky článku v MF DNES získali a lidé ve vedení ODS včetně Nečase se nemůžou tvářit, že se nic neděje. Nejasnosti v Dlouhého účtech nejsou běžnou kauzičkou na někoho z ODS. Dlouhý sedí v širším stranickém vedení zvaném Výkonná rada, pořád ovládá jihočeskou ODS, ministr průmyslu Martin Kuba patří k jeho nejbližším spojencům (ostatně proto si ho možná Nečas do vlády vzal) a je pro mnoho lidí jakousi tváří ODS.
Nečas nemůže strkat hlavu do písku už kvůli tomu, jak Dlouhý na zveřejněné informace reagoval. Napřed prohlásil, že jde o útok proti celé ODS, jako by členové téhle strany měli mít nějakou papalášskou imunitu před zveřejňováním podezřelých pohybů na jejich bankovních účtech. Ještě horší byl pak Dlouhého mafiánský vzkaz ministrovi financí (z jehož úřadu informace možná unikly) přes noviny, že má „rád jeho ženu i jeho děti“.
Tohle celé posouvá ODS do úplně jiného patra. Už jsme si zvykli, že ze strany ohánějící se důrazem na svobodu, samostatnost a podnikání se stala strana žadatelů o dotace a přeborníků v kradení ve veřejných zakázkách. Místo ekonomů a lidí symbolizujících v téhle zemi slušný byznys do ní vstupují lidé, kteří chtějí maximalizovat své podnikání právě skrz politické krytí všude tam, kde se rozdělují veřejné peníze. Pokud teď ale Nečas a jeho okolí neudělá něco s Dlouhým, jeho mafiánskými vzkazy a vůbec panováním nad jižními Čechami, stane se ODS ze strany tolerující mafiánské praktiky stranou regulérně mafiánskou.




1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Dále v aktuálním EKONOMU

http://ekonom.ihned.cz/c1-55676680-pavel-dlouhac-dlouhy-kmotr-z-hluboke-dorostl-do-formatu-feudala