pondělí 1. srpna 2011

Creepy Teepee 2011 – Kutná Hora (28.-31.07.2011, naživo)

Stále dostupnější možnosti k vytváření (interpret) a zpřístupňování (posluchač) hudebního prostředí, které toto umělecké vyjádření „posouvají“ do nepřehledně nudného bludiště. I tak by se dala charakterizovat téměř celá první polovina letošního Creepy Teepee festivalu, mapujícím dle slov pořádajících A.M.180 Collective globální dění na alternativní scéně. Až na mexickou dvojici Drugs For Drunks a sólový projekt Jona Nicholsona (Porkchop, Excepter) SSPS (Social Service of the Private Sector), nenabídl program hlavního pódia během úvodních dvou dnů nic zásadního. Srovnání s vynikajícím loňským ročníkem přineslo až sobotní odpoledne, zahájené anglickým punkovým duem Way Trough. Witch-housovou scénu, potažmo zástupce tuzemského labelu AMDISCS zastoupily skvělé sety kansaské dvojice C V L T S s jemným párečkem z Providence Dream Boat a převtělená, mírně povytáhlá Tonya Graves, coby disko-karaoke královna Jef Barbara. Naprosto úchvatnou performaci ve vedlejší „porcovně“ (vidět Light Asylum, jak se na špinavé podlaze ládující chlazeným Billa kuřetem je skutečně nezapomenutelným „catering“ zážitkem) předvedl za asistence publika Newyorčan Neil Fridd z The Terror Pigeon Dance Revolt!, po němž se deštěm unavené publikum prostřednictvím teprve šestnáctiletého post-punkového písničkáře Archy Marshalla alias Zoo Kid opět přesvědčilo o dobrém pořadatelském čichu „stoosmdesátek“ na budoucí veliké hvězdy. Stejné vize spojované s tímto londýnským zrzkem lze směle přiřadit i již zmiňovaným Light Asylum (kterým dance-pop-punkeři Yacht trapně ukrojili z jejich vymezeného času) a v neděli vystupujícím De La Montaňa a Kanaďanovi Dirty Beaches (Alex Zhang HungTai), připomínajícího tak trochu v tunelu mezi brzdícími vlaky kličkujícího ducha Elvise Presleyho. Závěrečnou tečku za čtyřdenní akcí, kterou letos vystěhovali do bývalých prostor bolševikem poznamenaného pivovaru ze šestnáctého století a místo Pictureplana ji doprovázel nový maskot Kopáček, udělala osvědčená dvojice Xiu Xiu, nevytahující však mé celkové hodnocení dále než na 7/10. Škoda. Ale i tak považuji Creepy Teepee za nejlepší a především nejaktuálnější tuzemský festival, jehož čtvrtého kutnohorské putování se už pravděpodobně nedočkáme.


Drugs For Drunks (D4D)


C V L T S


Dream Boat


The Terror Pigeon Dance Revolt!


Zoo Kid


Light Asylum


De La Montaňa


Dirty Beaches

plus stále vysmátí Haunted Casstte Tapes!!!

8 komentářů:

jv řekl(a)...

Moc pěkný report, navíc o to cennější, že jinde se o tomhle festivalu zatím nic nepíše. Zmiňuješ déšť, pršelo v Kutné Hoře do většiny kapel, nebo bylo počasí občas milosrdné? A jak hráli The Thermals? Kvůli nim jsem zvažoval, že tam pojedu.

Jürgen DDR řekl(a)...

Díky za komentář - do kapel ne, ale na návštěvnících byla vodní únava a zima už docela dost znát. The Thermals odehráli svižnou indie-punkovou půlhodinku kde nechyběl ani do prořídlého obecenstva skákající divák, ale vzhledem k jejich průměrnému vystoupení se jednalo spíše o recesistu – tím se mu případně předem omlouvám.

jv řekl(a)...

Škoda, že to takhle dopadlo s tím počasím. Ani nevím, jestli bych si takhle ty Thermals užil, když byla v publiku nálada pod psa. Jinak si cením toho, jak píšeš o nepřehledně nudném bludišti. Takový pocit jsem měl z většiny kapel na minulém Creepy Teepee. Dneska je tak snadné založit si kapelu a udělat si hype na internetu, že pak člověk na festivalu kouká na přehlídku lidí, co se to zatím jen učí a někteří se to ani nikdy nenaučí.

Jürgen DDR řekl(a)...

Plně souhlasím!

Anonymní řekl(a)...

hahaha, to jsem se pobavil. u me nakonec za plno (o chlup lepsi nez loni - i kvuli nove after st.), ale je to diky take mimohudebnim zazitkum, kterych byla spousta. xiu xiu me dostali, to jsem necekal. dream boat pridavali druhy koncert o nedelni pulnoci. snad nebudeme pristi rok maskotmi my!:)vaclav

štěpán řekl(a)...

čau nejdřív teda díky za report, fakt jich moc nevyšlo, aspoň tady v čechách. vypadá to že ti ti to tam nesedlo a padla na tebe nuda, kámoši nepřijeli nebo blbá kocovina, navíc pršelo, to se může stát, prostě koncentrace blbejch okolností. nicméně 2 komenty si neodpustim: myslim žes tam v pátek prostě nebyl, jinak bys těžko moh mluvit o rychlokvaškách a o tom že "čtvrtek ani pátek nic zásadního nenabídl" - jasně, co je to "zásadní" je hodně individuální kategorie, ale hrál mimojiný stevie moore nebo aids wolf nebo antipop c., a tak tvoje formulace je prostě srandovní + poslední věta o tom, že to byl pravděpodobně poslední ročník, což buhvíproč mě zní jako zbožný přání, je omyl. my všichi makáme už teď na tom aby byl a věříme tomu že bude. tak se tam třeba uvidíme a možná budeš mít lepší dny. měj se. š.

Jürgen DDR řekl(a)...

Díky za reakci!

1. Nebyl jsem letos jediný, komu to nesedlo.
2. Slovo rychlokvaška jsem až na tento moment snad nikdy nepoužil
3. Čt + pá nenudily pouze mě a Tebou zmiňovaná trojice interpretů nemusí okouzlit každého. Z mé strany naprosto nezáživná.
4. V závěru jsem uvedl „kutnohorské putování“ - tzn. festival v KH. Za mou domněnku, že bez GASKu a jeho štědrých dotací nevidím další důvod k setrvávání Creepy Teepee v KH, se tímto omlouvám.
5. I díky „divnejm reportům“ se může řada věcí zlepšit. Stačí začít s pokorou.

štěpán řekl(a)...

....no tak s tim na mě nechoď. š.