pátek 12. listopadu 2010

A.M.180 COLLECTIVE'S 7TH ANNIVERSARY P A R T Y #2 (MC Matrix, Praha – 10.11.2010 naživo)

Když před více jak šesti lety na strahovské 007 probíhal koncert dnes už "veleslavných" Liars, název A.M. 180 mě tehdy tak maximálně odkazoval k titulu jedné ze skladeb zařazených na albu Under the Western Freeway (1997, V2 / Lakeshore Records) kalifornských Grandaddy. Ačkoli členové této formace si navzájem zamávali někdy kolem roku 2006, tuzemským posluchačům se naopak prostředí AKTUÁLNÍ světové indie scény začalo díky výtvarníkům z A.M.180 Collective pomalinku, ale jistě přibližovat. Od roku 2003 dokázali např. do převážně pražských klubů nalákat přes dvě stovky za hranicemi uznávaných interpretů a skupin, založit DIY label Arty Maniac Discs, či objasnit termín Creepy Teepee.
Na středu večer nachystali do pražkého Matrixu malou oslavu svých sedmých narozenin, obsazenou právě po Evropě koncertující pětici zvučných jmen. Jako první se představila newyorská čtveřice Gary War (Greg Dalton), připomínající ranné k(j)ůrovce z budoucnosti, následovaná vzpomínkovou zápalkou pro nedávno zemřelého bubeníka dnes již „zkrácených“ Kanaďanů You Say Party. Tanečně punkových pětačtyřicet minut vystřídala trojice amerických hudebníků, stojících pravděpodobně vůbec za celkem slušnou návštěvností žižkovského klubu. Former Ghosts alias Freddyho Rupperta doprovázeli stejně jako na několika studiových nahrávkách na kytaru Jamie Stewart a vokál blonďaté čarodějnice jménem Zola Jesus. Té zase s vyhrazeným časovým prostorem ve dvou případech vypomohla multinstrumentalistka Angela Seo, která právě se Stewartem ozdobila jejich vlastním sloganem Xiu Xiu vrchol letošního narozeninového dortu A.M.180.
Po dramaturgické stránce uděluji akci podtrženou jedničku, cigaretovým kouřem otravujícím divákům patří čtyřka a pro opilou týnejdžerku, co mě navíc tím sajrajtem ještě popálila, plný počet – taky podtržený. A jak to bude s Freddym u nás dál? Skrz rostoucí fanynkovskou základnu není vyloučen osud šifry IAMX. Uvidíme. Ale doufám že ne.


Gary War - Police Water EP (11/2010, Sacred Bones Records)


You Say Party - REMIXXXX (9/2010, Paper Bag Records)


Former Ghosts - New Love (11/2010, Upset! The Rhythm)


Zola Jesus – Stridulum II (8/2010 Souterrain Transmissions)


Xiu Xiu - Dear God, I Hate Myself (2/2010, Kill Rock Stars)

Gary War - "Hollow Futures" Video (Stereogum Premiere) from stereogum on Vimeo.

Žádné komentáře: