úterý 20. července 2010

Creepy Teepee 2010 – Kutná Hora (15.-18.07.2010, naživo)



Nevíte kam v létě (květen – září) vyrazit na hudební festival a chcete si vystačit s naší tvrdou měnou? Pak navštivte příslušné stránky a můžete začít vybírat z neuvěřitelných stočtyřiceti destinací(!). Ovšem jedním, a to dosti závažným nedostatkem, tato česko-moravsko-slezská navigace stále trpí. Do svého orientačního značení totiž, a věřím že omylem, zapomněla zadat adresu toho nejprogresivnějšího, sledujícího oproti naprosté většině ostatních aktuality také ze zahraničí. Ten najdete na nádvoří Jezuitské koleje v historickém centru Kutné Hory a jmenuje se CREEPY TEEPEE. Po „úvodním“ GASKu letošní ročník proběhl od čtvrtka do neděle a představil opět interprety, pohybující se na tzv. alternativní (indie) scéně. Pro někoho možná až příliš nevyhovující výraz nemusí však rovnou znamenat nezájem – vzpomínáte na období před albovými debuty Radiohead, Coldplay, Muse, Arcade Fire, The Cranberries a nekonečné řady dalších? Tehdy stejně jako nyní o prodlouženém víkendu před pódii postávaly pouze hloučky podivínů, zajímajících se o nové a nepříliš okoukané hudební tváře.
A právě podobnou situaci, připomínající svou čerstvostí legendární JAM ’96 a Jelení Příkop ’98, si o prodlouženém víkendu vyzkoušelo i několik stovek nejen hudebních nadšenců, které do Hory Kutnohorské zlákala jména s nemalým zahraničním kreditem. Přestože z nejsilnější návštěvnosti se pořádající A.M.180 Collective nejvíce těšili v pátek, a to pravděpodobně zásluhou „nejznámějších“ Vivian Girls, vyzdvihovat na volnomyšlenkářských akcích typu Creepy Teepee jednotlivé projekty, považuji za příliš nesportovní. Všichni zúčastnění si zaslouží hlubokou poklonu před nekonzumním přístupem k vlastní tvorbě, o čemž po celou dobu jasně vypovídal naprosto svobodný a spontánní duch celého projektu. Jako příklad uvádím improvizační přídavek „do desáté“ v podání losangelské dvojice Dannyho a Tiffany Prestonových alias Rainbow Arabia.
Ovšem asi nejlepší navigací pro všechny co propásli z mého pohledu tuzemskou hudební událost tohoto roku, je zadat do některého z vyhledávačů níže uvedená jména a následně jen litovat neinvestovaných osmi stovek. Letošní Creepy Teepee lze, bohužel zatím jako jediný, zařadit mezi festivaly, které fungují až za hranicemi, a to nejenom geografickými.

Čtvrtek
Collapsing Opposites, Love Cult, Terror Bird, Moon Duo, Pictureplane, Rainbow Arabia

Pátek
The Spookfish, Air Wales, Male Bonding, Toro Y Moi, Viviat Girls, Former Ghosts

Sobota
P.S.Hoffman, Ampere, Ecstatic Sunshine, Silk Flowers, Chris Garneau, These Are Powers

Neděle
Terrible Eagle, Dam Mantle, A Grave With No Name, Nadja, Captain Ahab



Former Ghosts


Captain Ahab


Dam Mantle


Vivian Girls

Love Cult



Toro Y Moi


These Are Powers


Nadja


Moon Duo


Pictureplane (vlevo), aneb letošní maskot festivalu


Chris Garneau

Žádné komentáře: