neděle 23. května 2010

Warpaint – ExquiSite Corpuse (Manimal Vinyl Records)



Svou uměleckou kariéru odstartovala dosti vyhledávaná (Tricky, Ben Harper, RHCP ,Verbana ...) zpěvačka a kytaristka Emily Camille Kokal (Wild Child, National Forest) počátkem tisíciletí v portlandském triu Little Two’s. Doposud jediné album World War IV vyšlo v roce 2002 na značce Bicykle Records (Bob Schwenkler, Ross Cowman) a dle jedné z písní stálo základem pro výběr názvu asi jejího doposud nejúspěšnějšího souboru Warpaint. Přestože počátky kapely sahají až do rodného Eugenu (2003), prvních úspěchů se s kytaristkou T.B. Waymand (Vincent Gallo - EU tour 2005) dočkaly až po jejich společném odchodu do Los Angeles, kde se sestrami Lindberg-Sossamon odehrály vystoupení v klubech The Viper Room a Troubadour. Zatímco první jmenovaná Jenny Lee L. (Brian Blade) se postu baskytaristy nevzdala, slušně nakročené herectví Shannon Marie S. (Příběh rytíře, Dirt) zvítězilo a na postu za bicími dalo příležitost D. M. Orlandovi (Boss Hormony, Dr. Who), Michaelu Quinnovi (Corridor), Josh Klinghofferovi a v současné době údajně v LA nejlepší hráčce v oboru Stelle Mozgawaové z Austrálie. S tou se Warpaint v rámci evropské premiéry zastavily minulý týden také na turisticky známém molu Brighton Pier (Horatios Bar), jejichž vystoupení patřilo k tomu nejlepšímu, co mi na letošním The Great Escape neuniklo. Osobně považuji Warpaint za největší objev celého festivalu, což mnohým může potvrdit i jejich půlhodinový debut ExquiSite Corpuse EP, produkované J.S. Bercovicim a mixované dvojicí Adam Samuels / J.A. Frusciante, bez jehož přičinění by nahrávka zněla možná jako stále volně dostupné Demo.
Původně pětiskladbové EP vyšlo vlastním nákladem už v lednu 2009, ale svou aktuální podobu získalo až v říjnu s podporou Manimal Vinyl Records, kteří po poctách The Cure a Madonně chystají charitativní (War Child UK) album věnované tvorbě Davida Bowieho (06.09.2010). Warpaint zde vedle Duran Duran, či Vivian Girls upraví skladbu Ashes to Ashes (Scary Monsters, 1980 RCA).
Zda si novinky těchto experimentálně post-punkových andílků zachovají typicky vzrušující rovnováhu vznešených kytar, výrazné basy a fascinujících vokálů, či dle předpovědí spíše upřednostní elekro-akustickou scénu, uvidíme, resp. uslyšíme již v polovině srpna. To totiž u Rough Trade Records vyjde jejich první LP, na které si určitě počkejte s vynikajícím a všem doporučujícím EP ExquiSite Corpuse (10/10), nebo aspoň jeho ukázkou (Elephants) z květnového NME Radar MixTape #3.

TGE 14.05.2010
Warpaint / Stars / Beetles / Polly / Bees / Billie Holiday / Elephants /

Exquisite Corpuse EP
01. Stars
02. Elephants
03. Billie Holiday
04. Beetles
05. Burgundy
06. Krimson




Žádné komentáře: