neděle 21. března 2010

Zola Jesus – Stridulum EP (Sacred Bones Records)



Poslední doba s sebou v oblasti hudby přináší stále častější výraz lo-fi, aneb nízkou, či naprosto mizernou kvalitu zvukových nahrávek. Pátrá vůbec někdo po příčinách, resp. smyslu takového záznamu? Jedná se o účelový trend, a nebo o výsledek nedostatečného studiového vybavení a samozdřejmě i financí? Není náhodou zaklínací formulka DIY pouze aktuálně dobře prodejní značkou?
Sólový projekt Zola Jesus z Medisonu (Wisconsin), za nímž stojí po všech směrech velice přitažlivá a především upřímná studentka filozofie Nika Roza Danilova, cosi lehce naznačuje. Když před dvěma lety odhalila svou středoškolskou přezdívku labelu die Stasi (TV Ghost) s ípíčkem Poor Sons / The Way / Dog a 7“ Soeur Sewer / Odessa, vydaným stejně jako následující minialba The Spoils (7/09) a New Amsterdam (9/09 také u Holidays Records) u brooklynských Sacred Bones Records, začaly do této „podúrovně“ papat první komplimenty. Samozdřejmě že nesmím opomenout ani únorový dvacetiminutový debut Tsar Bomba (Troubleman Records) a pro mě nejzásadnější nahrávku uplynulé ZJ sezóny - 12“ split (Aurora Borealis, 500 + 350 ks) s hrůzu nahánějícím experimentátorem Claynem Rubym (Metrocide, Zodiac Speed Creep), známějším spíše jako Burial Hex.
V pátek se do obchodů dostalo jednadvacetiminutové EP Stridulum, odlišující se od předchozích titulů využitím kvalitních hudebních nástrojů a těsnějším přirovnáním k Siouxsie. Skelet skladeb sice stále stojí na úzkostlivých základech industriální elektroniky (klávesy a neutuchající beaty), post-punku, gotického rocku a inklinaci k opernímu zpěvu, ale prostornější a jasnější plášť drží emoce nadpřirozených sil podstatně déle. Stridulum EP odrazilo pouze vzrůstem maličkou Niku do prostru, v němž nízká kvalita spíše ubližuje.

P.S.
- Autorkou fotografie je Indra Dunis z Peaking Lights, kteří v pondělí vystoupili v pražském Final Clubu.
- Ve velkém očekávání je spolupráce s LA Vampires!

01. Night
02. Trust Me
03. I Can't Stand
04. Stridulum
05. Run Me Out
06. Manifest Destiny

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Na značce Souterrain Transmissions právě vychází Stridulum II, což je šest výše uvedených skladeb, rozšířených o dříve vydanou Sea Talk, Tower a Lightsick.