pátek 6. listopadu 2009

Akron/Family, Jay Reatard, SelFbrush – 5.11.2009 Matrix club Praha (live)

Plakáty lákaly na Jaye Reatarda + Akron/Family + DAT, vstupenky slibovaly Jaye Reatarda + speciálního hosta a nakonec se včera večer v Matrixu na pozvání A.M. 180 Collective představili Akron/Family + Jay Reatard + SelFbrush (řazeno dle …, viz. níže).
Ten také svým dvacetiminutovým vystoupením, doprovázený v jedné skladbě bubeníkem A/F Danem Janssenem, zahájil (21. hod) místo předem avizovaných DAT z Ostravy, žánrově nejexperimentálnější trip letošního podzimu. Krátké, ale jako pozvánka na 5. prosince, kdy písničkář V.H. v NoDu (Roxy) pokřtí snad jen na koncertech dostupné EP … For A New Mother ( Absent Hour Records / Locco Records / Borowka Music, 2009 ), docela jistě účinné.
Druhým a ve čtvrtek jednoznačně nejsilnějším zážitkem se stali po čtyřech letech do metropole se vracející newyorkští Akron/Family, ač již jen ve trojici Dan (bicí, zp) – Miles (bas, zp.) – Seth (kyt, zp.) - seřazeno abecedně. Čistý (folk) psychedelický koktejl bez zbytečného odsrkávání, nabídl v t(hl)učné pěně shora titulní skladbu druhého alba Meek Warrior (2006 Young God Records), po které A/F sestoupili prostřednictvím River do (mezi)pater květ(i)nové a aktuální čtyřky Set 'Em Wild, Set 'Em Free (Dead Ocean / Crammed Discs). Zde ze šejkrem improvizovaného prostředí vynikaly vynikající The Alps & Their Orange Evergreen, Everyone Is Guilty, Gravelly Mountains of the Moon, Ed Is a Portal zastupující Love Is Simple (2007 Young God Records) a po sedmdesáti minutách závěrečná Last Year. Ač neodolatelně podmanivá atmosféra postrádala mou ex(-)t(r)ošku Sun Will Shine, došlo v tomto případě i na opravdový (nehraný, skutečný, nečekaný) přídavek v podobě premiérové skladby, odhadem pojmenované 2 – 4 = 3 nej z Akron/Family.
Po takto silně omamném šamanském nápoji již následující Jimmy Lee Lindsey alias Jay Reatard (Shattered Records) působil na zhruba stopadesátku celý večer polospících návštěvníků už téměř jako metalová postavička z vesnické zábavy. Z pětačtyřicetiminutového punkového setu však dokázal se svou nově založenou kapel(k)ou rozpogovat snad jen hitovkou My Shadow a půlnoční (rebel) koncovkou Trapped Here (bez přídavku, nehraného, nasraného?).








1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Jimmy Lee Lindsey Jr. alias Jay Reatard (1.5. 1980 – 13.1. 2010)