úterý 25. srpna 2009

Soulsavers – Broken (V2 Records)



Na anglickou producentskou dvojici The Soulsavers Soundsystem, nebo-li Soulsavers jsem poprvé narazil asi před osmi lety na 12“ Goodsouls (Chrysalis) wigandských Starsailor, kde společně s Two Lone Swordsmen a Echoboy zremixovali druhý singl z jejich vynikajícího debutu Love Is Here. V roce 2003 vydali své první album Tough Guys Don't Dance (San Quentin Recordings), po kterém si Rich Machin a Ian Glover přizvali pro natáčení následujícího It's Not How Far You Fall, It's The Way You Land (V2 Records) kromě P.W. Long, Jimiho Goodwina a Willa Oldhama také kytaristu a zpěváka Marka Lanegana (Queens of the Stone Age, Melissa Auf der Maur), z tehdy již nefunkčních Screaming Trees.
Týden staré Broken (V2) zachycuje trojici Machin - Lanegan – Glover již jako rovnocené autory, kteří od nejistě se chvějící, elektronikou trpící prvotiny, přicházejí s doposud nejsilnější nahrávkou, přetékající nádherně syrovými "Bowie" melodiemi. Jako by se snažili posluchače pozvat na jejich fascinující (plou)živá vystoupení, o která však v našich krajích v dohledné době určitě nezavadíme. Škoda.
Vezměme tak alespoň tímto hudebním skvostem, který navíc svým vokálem pozlatili Jason Pierce (Spiritualized), Richard Halley (Longpigs), Mike Patton (Faith No More), Gibby Haynes (Butthole Surfers), Rosa Agostino (Red Ghost), či Will Oldham (Bonnie „Prince“ Billy). Toho si však můžeme hlasově vychutnat pouze na 7“ singlu Sunrise / You Will Miss Me When I Burn, který tak nějak tajemně, jako ostatně zní celé album, předznamenal již začátkem srpna jednu z nejlepších desek letošního roku.

01. The Seventh Proof (instrumental)
02. Death Bells (Mogwai remix zde)
03. Unbalanced Pieces
04. You Will Miss Me When I Burn
05. Some Misunderstanding
06. All the Way Down
07. Shadows Fall
08. Can't Catch the Train
09. Pharaoh's Chariot
10. Praying Ground
11. Rolling Sky
12. Wise Blood (instrumental)
13. By My Side

Žádné komentáře: