neděle 29. března 2009

Depeche Mode (Sounds of the Universe) x The Prostitutes (Hometown Zombies!) x MONO (Hymn To The Immortal Wind)



Zatímco pořadatelé (doposud vyprodaného) pražského koncertu Depeche Mode začali uvolňovat nová místa k sezení v sektorech Bronze a Silver, na planetu Zemi začaly dopadat první zvuky na dvacátého dubna nachystaných Sounds of the Universe (Mute). Přestože byl k nahrávání po úspěšné Playing the Angel (2005) opět přizván producent Ben Hillier (The Horrors, The Rascals, Blur), působí novinka bez kytarové a experimentální „drzosti“ v analogově syntezátorových půvabných melodiích značně nevýrazně a mdle. Jako by nahrávka vznikala bezcílně s využitím 80’s b-stran DM, doplněných čímsi od teplomil(n)ých Pet Shop Boys a samozdřejmě vynikajícím vokálem Davida Gahana. Krásné dvanácté místo Sounds of the Universe není ale v diskografii kapely zase až tak špatné, co? Že by za to mohla v tomto případě nešťastná 13 (skladeb), či prozíravost názvu pilotního singlu (Wrong)?
P.S. DM revival s klukem, co zpívá jako Gahan.



Mnohem silnější hudební zážitek však k mému velikému překvapení přináší domácí The Prostitutes se svým druhým albem Hometown Zombies! (Championship Records), přibaleným k březnovému měsíčníku Filter #38. Přesně po vzoru před dvěma lety načasovaných SunshineDreamer (Universal), zachytila kapela s producentem (jinde pramizerným) Dušanem Neuwerthem současný středoproudý „indie(?)“ trend zahraničních hudebních TV stanic. Agresivní electro-dance- rock’n'roll s vyklidňujícím akustickým country se sice stejně jako v případě depešáků rozprostírá na zbytečně dlouhé ploše, ale oproti Sounds of the Universe je plný na první poslech chytlavých hitovek, v čele se singlem Leave it Like it is, ve kterém odhalila svůj sexy vokál La Petite Sonja (Kill The Dandies!, ex-Mojmir Papalescu & The Nihilists).



No a závěrem ještě uvádím tip do pražské Akropole na 7. dubna, kam na pozvání Silver Rocket opět zavítají japonští MONO, jejichž z mého pohledu doposud nejlepší album Hymn To The Immortal Wind, právě vycházející na značce Temporary Residence, hravě strčí výše zmíněné tituly do kapsy. A to navíc bez zbytečných slov, resp. beze slov. Tohle je Sounds of the Universe (10/10)!

Žádné komentáře: