úterý 17. února 2009

SALEM – Water EP (Merok Records)



Během překvapivě slušného úvodního dílu o drogově závislé dvojici kriminalistů, pátrajících po pachateli série rituálních vražd (Ďáblova lest – ČT1), se mi vybavilo romantické setkání dvojice Heather Marlatt (NYC) a John Holland (Michigan) v jedné středoškolské knihovně, jejichž černé myšlenky odráželo společně zapadající slunce do hladiny okolních jezer. Nepříliš odlišně „náhodné“ setkání v Chicagu s Jackem Donoghuem, odstartovalo první hudební pokusy nového projektu Heather Marlatt (ex-Golden Carriage) Salem, inspirovaného místem "soudní" likvidace čarodějnic na konci 17. století (Massachusetts).
V uplynulém roce jim vyšly dva dnes již nesehnatelné (?)(!) CD-R (Salem, FuCKT) po pěti $ na texaské značce DISARO, kanadská postavička spojovaná se Summer Lovers Unlimited Patrik North si je vypůjčil na vlastní label Acephale (7“ EP Yes, I Smoke Crack) a zároveň doporučil Merok Records (Klaxons, Crystal Castles, Telepathe, The Teenagers). Odtud vzešla v prosinci i jejich doposud nejsilnější nahrávka Water EP s orgasmovou Whenusleep, uzavírající tento čtyřskladbový 7“ v barvě červené.
Přestože Salem nikterak (zde nejspíš záměrně) nestojí o publicitu, živá vystoupení a kvalitní nahrávky, jejich styl připomínající Cocteau Twins hrající na 80’s syntíky My Bloody Valentine v zajetí okultismu se šíří jako Klausova chřipka. Doufám, že v tomto případě Vašek opět nezklame a Salem nezačnou třeba vraždit. To by se pak taky zase mohly začít pomalinku upalovat "čarodějnice".

Žádné komentáře: