pondělí 17. listopadu 2008

Mogwai, The Twilight Sad, Four Tet / Steve Reid - 15.11.2008 Praha, Divadlo Archa (live)



Jazzový bubeník Steve Reid (Miles Davis, James Brown) a představitel progresivní elektronické hudby Four Tet (Kieran Hebden), jejichž čtvrté společné album NYC (Domino) vychází již zítra, zahájili v sobotu večer ve slušně zaplněném Divadle Archa další sérii Stimul Festivalu, spolupořádanou agenturou Charm Music.

Po pro mě sice nepříliš záživné, ale publikem vřele odměněné divoké hodinovce nastoupil o deváté hodině na pódium glasgowský kvartet The Twilight Sad, rozšířený o klávesistu z Aerogramme Iana „Dok“ Cooka. Po startovní Cold Days From The Birdhouse nás zpěvák James Graham, který se mj. objeví (Keep Yourself Warm) na chystaném live albu Liver! Lung! FR! (Fat Cat) indie-rockerů Frightened Rabbit omylem přivítal ve Vídni, kde ovšem hráli předchozí den (WuK). Lehce (víc) propařenou noc, díky které by ani nevznikl upravený obal mého tour CD Killed My Parents And Hit The Road (Fat Cat), vyrovnávali mládenci až na bosého baskytaristu Graiga Orzela (aka Orzelda) sousedovic dvanáckou a během pětačtyřicetiminutového kytarového vzpomínání na počátky devadesátek, představili v premiéře domácímu publiku loňský debut Fourteen Autumns & Fifteen Winters (Fat Cat). Závěrečným noisovým chaosem But When She Left, Gone Was The Glow z amerického EP TTS nastal pro Prahu (ne)jeden z nejočekávanějších okamžiků tohoto abnormálně na hudbu plodného roku.

Po třinácti letech od svého vzniku k nám totiž poprvé zavítal v rámci probíhajícího turné k šesté studiovce The Hawk Is Howling (Wall Of Sound / PIAS / Matador) post-rockový kvintet Mogwai. Již úvodní Yes! I Am A Long Way From Home z debutu Young Team (Chemical Underground) nám ortodoxní fanoušci Celtic Glasgow naznačili břehy, kam až nás mohou během nadcházejících okamžiků donést jejich fascinující (Scotland’s Shame) zvukové koláže, z nichž nejstarší patřily dvojici zaznamenané na kolekci Ten Rapid (Rock Action) - Ithica 27ø9 pochází ze singlu Summer (Love Train) a New Paths To Helikon Pt.1 z dalšího dvojáčka (Pt.2), vydaného Wurlitzer Jukebox. Svůj domácí Celnic si kytarista Stuart Braithwaite v dresu argentinské fotbalové asociace s týmem kromě tapety notebooku připomněli i skladbou We’re No Here uctívající zmiňovaný klub, využitou též seriálem Miami Vice a Cyberwomenem (Torchwood) a která také uzavřela základní část jejich sobotního vystoupení. Prvním přídavekem Like Herod se Mogwai vrátili opět k nahrávce z úvodu večera, po němž následoval „už jen“ první singl aktuálního alba Batcat (video), který po stopěti červeno-modrých realitu nevnímajících minutách uzavřel pro mě další z koncertů roku, bohužel znovu ovlivněného tou trapnou „osudovou“ osmičkou.
Tímto Stimulu a všem okolo se pohybujícím přeji s přicházející devítkou spoustu dalších, stejně kvalitních rozhodnutí jako tomu bylo v případě "duchařských" Mogwai (škoda těch islandských skřítků) a více i když naší budoucnost netvořících návštěvníků.


Yes! I Am A Long Way From Home (Young Team 1997)
The Precipice (THIH 2008)
Hunted By A Frak (HSFHP 2003)
I Love You, I'm Going To Blow Up Your Schoul (THIH 2008)
I Know You Are But What Am I? (HSFHP 2003)
Scotland's Shame (THIH 2008)
Ithica 27ø9 (Ten Rapid 1997)
I'm Jim Morrison, I'm Dead (THIH 2008)
Ex-Cowboy (Come On Die Young 1999)
Thank You Space Expert (THIH 2008)
New Paths to Helicon, Pt. 1 (Ten Rapid 1997)
We’re No Here (Mr. Beast 2006)
-
Like Herod (Young Team 1997)
Batcat (THIH 2008)



Na závěr dovolte pro zasmátí pár řádek ze sobotní pozvánky otištěné v pražském vydání MF Dnes, díky kterému se možná autor slátaniny (post)ro(c)ku dostal na koncert zcela zadarmo – upřímná závist, děkuji.

Postrockeři Mogwai v Arše
Jedna z nejvýraznějších kapel alternativní scény – postrockoví Mogwai – dnes vystoupí v rámci Festivalu Stimul. Zahraniční kritikou vysoko hodnocená čtveřice z Glasgowa proslula svým loňským debutem Fourteen Autumns & Fifteen Winters, na němž dokonale zkombinovala indie-rockovou dramatičnost a postrockovou zálibu v detailu. Netradiční hudbu přinese projekt mísící elektroniku s postrockovými kořeny Kierana Hebdena (známého spíše pod jménem Four Tet) s bubeníkem Milese Davise Stevem Reidem.

Žádné komentáře: