neděle 17. srpna 2008

Gareth S. Brown - The Gallows / Royal College O'Surgeons (Misplaced Music)












Již dva roky nás dělí od impozantního debutu Iron Henry harrogatského rodáka Gareth S. Browna, který nám v těchto dnech servíruje svou další, o krok vyspělejší sólovku pojmenovanou The Gallows / Royal College O’Surgeons, znovu podporovanou leedskými Misplaced Music. Dvojalbum v nákladu 300 ks sice vyjde až 25. srpna, ale již dnes se může prvních padesát nedočkavců radovat z této vyjímečné kolekce, v předstihu odměněných jednoskladbovým, téměř čtyřicetiminutovým CD bonusem Early Mammals a dvojicí rozkošných placiček (Sara je láska). První část The Gallows (53‘) v ručně lepeném papírovém obalu s obrázky od Ernesta Haekela tvoří 8 Garethových novinek masterovaných společně s Chrisem Adamsem (Hood) a deset věcí Royal College O’Surgeons (66‘), které se nedostaly jak na předchozí Iron Henry, tak aktuální The Gallows.

Gareth S. Brown natočil fantastickou, euforicky melancholickou „podívanou“, v jejímž srdci se potkávají folk s post-rockem, ambientem a experimentální klasikou, taženou pro interpreta tak typickým xylofónem a vibrafonem, směřující až někam na vrchol větrného Šibeničáku.

Nemohu, nemohu a nemohu jinak, než dát v případě moderně-minimalistických The Gallows / Royal College O’Surgeons po delší době nekompromisních 10/10. A je to.

Žádné komentáře: