neděle 13. dubna 2008

Port-Royal, Tupolev (Linz, Stadtwerkstatt 12.4.2008)

Opomenu-li metalovou partu z Votic, pak jméno Port-Royal se našim krajům stále bez větších problémů „úspěšně“ vyhýbá. Oproti naší loňské návštěvě Rhizu uprostřed vídeňské magistrály pod S-Bahnem, se včerejší večer přesunul pod střechu Stadtwerkstattu na břehu Dunaje v Linci, kde vystoupili společně s domácími Tupolev.

Ti po dvaadvacáté hodině představili poskrovně zaplněnému depresivnímu prostoru aktuální album Memories Of Björn Bolsen, promíchané staršími nahrávkami a jednou novinkou, kterou na CD nenajdete. Devítiskladbová jazzově experimentální deska s prvky klasické hudby vyšla tento týden u Valeot Records, které vlastní polovina souboru, tedy Peter Holy a Alex Vatagin. A právě druhý jmenovaný, jinak čelista a basista Tupolev, nahradil Emilia Pozzoliniho (Rhiz) v devadesátiminutovém setu Port-Royal, zde zastoupených ústřední „live“ dvojicí Attilio Bruzzone a Sieva Diamantakos.

Po úvodní zprávě (pozdravu) přenesené na obrovské projekční plátno, odstartovali Port-Royal magickou atmosféru novinkou Trancey, po které následovaly „odkazy“ na Annu Ustinovou a jednoho z představitelů evropské avantgardy 50. a 60. let minulého století Yvese Kleina, zviditelného svými modrými monochromiemi a patentem na barvu IKB (Crystal Like In Berlin). Afraid To Dance zastupovaly Anya:Sehnsucht (Nights in Kiev, Darahmsala India), Putin vs Valery, Deca-Dance a na debutové album Flares, stále ještě zdarma stažitelné z oficiálních stránek kapely, daly vzpomenout Zobione pt.2 a ve dvou přídavcích Jeka se závěrečnou Karola Bloch (Bratislava, St. Petersburg).

Port-Royal opustili svůj post-rockový přístav už před před lety a jejich plachty směřující po electro-ambientním moři k břehům tanečním, sobotní endorfinový příliv zasáhl nejedno křehké srdce – Eva Green (Broken Relations) - žluté tričko bez ramínek, Jane v Janově, …

Příště už vážně nikdo neváhejte. Přišli jste o stoprocentní zážitek. Toť škoda – vaše, panáčkové a panenky.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jurgene, to tricko bylo oranzovy..
A do Janova muzes se mnou....