pondělí 18. února 2008

Xiu Xiu - Women As Lovers (Kill Rock Stars)

Šu šu paní Jerhotů, vykřikuje po osmém Milan Havlů a zrcadlovitě obdobným tempem přibíhají „přitažlivé“ ženy s lednově-ledovým šestým a nepasterovaným Women As Lovers, ne však z Hotelu, ale od Kill Rock Stars. Po šestnácti měsících od posledního studiového alba The Air Force (5 Rue Christine), ve kterých se objevilo i 2CD Remixed & Covered (např. Kid 606, Devendra Banhard), přicházejí oaklandští Xiu Xiu s novinkou, vnášející do jejich tak už trošku stagnující tvorby nové dimenze. Každou ze čtrnácti skladeb cítím jako odcizené hlavní postavy v nervozně chladném prostoru, míchající akustické nástroje s elektronikou, ze kterých se na lepší časy blýská snad jen v upravené Under Pressure (David Bowie) s pějícím Michaelem Girou ze Swans. Děs a hrůza, ale kouzelné. Nevím jak to budou mít ostatní, ale Women As Lovers považuji za nejosvěžující mok Xiu Xiu a s radostí mohu prozradit, že 1.5.2008 se představí na prvním z devatenácti evropských koncertů v Kremsu na Donaufestivalu.
Jo, a pokud ještě seženete limitovanou edici Woman As Lovers (2000 ks), na bonusovém DVD What’s Your Problem najdete 16 videí, 100 fotografií a 4 mini tour videa.

P.S. Název alba je odvozen od stejnojmenné novely z roku 1994, kterou napsala rakouská feministka s česko-židovskými kořeny a majitelka Nobelovy ceny Elfriede Jelinek.

Žádné komentáře: